David in Engedi

  

07engediEngedi aan de Dode Zee is een plaats in dorre woestijn waar ineens alles groeit en bloeit omdat er een waterbron ontspringt: “in het hart van de woestijn ontspringt een heldere fontein”. Maar het was ook een onherbergzaam gebied met grotten waar je je goed kon verstoppen. De reden dat David zich daar verstoppen moest was natuurlijk niet zo mooi: koning Saul wil hem door roeien en ruiten te pakken nemen.

Toen koning Saul juist in die grot “zijn voeten kwam bedekken”, moet het wel heel moeilijk geweest zijn voor Davids mannen om zich koest te houden. Ze weten ook met mooie Bijbelse taal te melden dat God dit moment aan David gegeven heeft en dat hij niet moet aarzelen. We bespreken hoe je dat soort ingevingen om gaat. En ook hoe het toch mogelijk is dat David de koning toch als koning blijft eren: hij kan het ‘loslaten’ omdat hij het in Gods hand legt. We eindigen de preek met de grote Zoon van David, Jezus Christus, die ooit ook van de overzijde iemand toe moest roepen “Saul, Saul, waarom vervolg je mij?”.

Maar juist om dat te begrijpen beginnen we de preek met een rondje Engedi, zie de gebruikte foto’s hieronder.

  •       Beluister preek over David in Engedi - 1 Samuel 24 - Willem Smouter