Micha en het recht

  

michacursus_logoStel je voor: dan gaat het al niet zo goed en iedereen is ontevreden, en dan komt er profeet en die snijdt aan dat God wel eens ontevreden zou zijn. God begint een rechtsgeding met zijn eigen volk waarbij hij de heuvels als getuige oproept. Dat is de setting waarbinnen Micha hier de geschiedenis ophaalt en mensen tot beschaming roept. En wat krijg je dan? Dan krijg je eerst ‘religie’: mensen denken het is ook wat en we moeten er wat voor doen. Wat zullen we voor God doen?

Dat is ‘religie’ ten top: wat zullen we aan God geven? Offer, grote offers, het grootste offer? Nee, zegt de profeet met de mooiste samenvatting van al Gods geboden. Recht doen, trouw betrachten, nederig de weg van God gaan. Dat is over wat je doet, wat je bent en wat je drijft.

  •       Beluister preek over Micha en het recht - Micha 6: 1-8 - Willem Smouter