Verheug je in de Heer

  

EuoSynDe brief aan de Filippenzen is een klein wonder: hij staat vol vrede en vreugde. Geen strijd zoals  in Galaten, geen grote thema’s zoals in Romeinen, maar een sfeer van dankbaarheid en vreugde. Best bijzonder als je bedenkt dat het een brief vanuit de gevangenis was. Ook onze tekst – Filippenzen 4: 1-9 heeft vreugde als centraal thema: “Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd”. Toch begint de tekst met gedoe in de kerk – en dat vind ik wel mooi want zo herkenbaar. Euodia en Syntyche krijgen de dringende vermaning om eensgezind te zijn, te stoppen met geruzie. En Paulus’ trouwe medewerker krijgt het verzoek om die twee een handje te helpen, maar daarbij niet te vergeten dat ze beiden aan de goede kant strijden.

Vanuit deze herkenbare realiteit is het des te belangrijker om te focussen op de vreugde in de Heer. Daarmee je hart en gedachten te vullen kan alleen maar gezond zijn. Bij onze avondmaalsviering van vandaag lezen we mee met de apostel.

  • We gebruikten een avondmaalsformulier van ds Jos Douma
  •       Beluister preek over Verheug je in de Heer - Filippenzen 4: 1-9 - Willem Smouter