24 nov: Eeuwigheidszondag

  

Ook dit jaar herdenken we op eeuwigheidszondag onze overleden broeders en zusters en iedere dierbare die we aan het leven of de dood verloren zijn. Waarom? Hoe dan? Daarover gaat dit artikel.

 

Wat is eeuwigheidszondag? 

Het kerkelijk jaar is de kalender die bepaald wordt door de christelijke feestdagen. Het kerkelijk jaar begint op de eerste zondag van advent. De kerk begint het jaar met het verwachten van het kerstkind. De laatste zondag voor de advent is dus de oudejaarsavond van de kerk: eeuwigheidszondag. Die valt dit jaar op 24 november. De zondag voordat de adventstijd begint, staan we stil bij het gemis van geliefden. 

Wat is er anders aan de ochtenddienst op eeuwigheidszondag? Sinds 2017 staat de eeuwigheidszondag in de Tabernakelkerk in het teken van herdenken. We noemen na de preek alle namen van gemeenteleden die ons dit kerkelijk jaar ontvallen zijn. Hun nabestaanden zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn en in de dienst een kaars aan te steken ter nagedachtenis. 

Daarna is er een moment voor alle gemeenteleden die uiting willen geven aan het gemis van een dierbare. U kunt hieraan deelnemen, of uw gemis nu lang- of kortgeleden, dichtbij of ver weg is. Ook met de kinderen besteden we in de kinderverteldiensten aandacht aan dit thema.

Hugo Louter KALM (liturgiecommissie)