Zeven werken van barmhartigheid

  


Kort na het jaar 1500 gaf het Heilige Geest Gasthuis in Alkmaar opdracht om de zeven werken van barmhartigheid te schilderen. Dat was niet alleen voor het mooi, maar ook omdat het hard nodig is om ons eraan te herinneren dat we voor elkaar verantwoordelijkheid dragen. Voor de armen, de zieken en voor wie verdwaald is in het leven.

Tijdens mijn studieverlof heb ik (Willem Smouter) me laten verrijken door over dit werk van de Meester van Alkmaar (het is niet zeker wie het precies was) na te denken. Door er in detail naar te kijken, erover te lezen en natuurlijk door terug te gaan naar Jezus’ woorden waarop dit alles terug gaat. Op elk van de zeven panelen zie je Jezus staan tussen de mensen die gebrek hebben, en op het eerste kijkt Hij ons zelfs aan: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” (Mattheüs 25:40).

Mijn studieverlof zit er bijna op. Vanaf vandaag, 17 november, hoop ik tot de jaarwisseling wekelijks op dinsdag om 12 uur een middaggebed uit te zenden waarin je mee kunt kijken naar een mooi schilderij en waarin de woorden van Jezus kunt laten indalen.