16 juni: Psalmen voor Nu-dienst

  

Psalmen voor NuGod zorgt voor ons

Dit is het thema van de psalmen voor nu dienst, die D.V. zal worden gehouden in de avonddienst van 16 juni a.s. Dat God voor ons zorgt, blijkt uit vele bijbelteksten. Maar het sterkst komt dit thema naar voren in Mattheüs 6, waarover ds. Willem Smouter zal preken. Dit bijbelgedeelte eindigt met de woorden:

33 Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. 34 Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

Deze tekst roept wel wat op. Want wie maakt zich geen zorgen voor de dag van morgen? Iedereen toch wel eens? Bezorgd zijn over je gezondheid, over je werk, over het wel en wee van wie ons lief zijn, je partner, je kind, je vriendin of vriend. Bezorgdheid over hoe het verder zal gaan in je leven of de toekomst van onze wereld. Maar wat helpt het om je grote zorgen te maken. Wat kom je er verder mee? Door bezorgd te zijn voeg je geen el toe aan je levenslengte. En al helemaal niet als de zorg je helemaal in de greep krijgt, je nerveus maakt, je je nachtrust kost. In psalm 91 staat geschreven:

Voor de angst die elke avond komt,
hoef je niet meer bang te wezen,
ook al spookt de zwarte dood weer rond,
al sloopt een ziekte alle mensen,
jij hoeft niet meer bang te wezen.

Niet bezorgd zijn en leven uit vertrouwen, dat is niet makkelijk. Zeker niet, zoals verwoord in psalm 91. Maar als we ons omkeren van bezorgdheid naar vertrouwen, mogen we leven bij de dag, bij de volheid van dit moment. Jezus roept ons in Mattheüs 6 op om ons te laten bevrijden van bezorgdheid en te zoeken naar het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid. Gerechtigheid waarbij mensen tot hun recht komen, er mogen zijn. In verbondenheid met elkaar. Dat we er zijn voor elkaar, dat we ons leven niet in het teken stellen van de dag van morgen, maar van vandaag. Het samen gericht zijn op die gerechtigheid, die draagt een belofte met zich mee: al dat andere dat zo belangrijk kan zijn, krijgen we erbij cadeau. Of zoals er staat geschreven in psalm 116:

De HEER geeft zijn mensen meer dan zij verdienen.
God zorgt voor ons. Hij is dichtbij.
De HEER wil een weerloos mens horen en zien.
Ik kon niets meer. Hij heeft me bevrijd.

Hij bevrijdt ons en geeft ons de ruimte en het leven. En als we bezorgd zijn, laat God ons niet vallen en droogt Hij onze tranen af. Want ook in dieptepunten zorgt God voor ons en is Hij ons tot een steun en toeverlaat. Of zoals in psalm 116 staat:

Hij heeft me rust en ruimte gegeven.
De HEER zet wat scheef was, weer recht.
Hij laat mij niet vallen en droogt mijn tranen.
Ik struikel niet. Hij laat mij leven.

Psalmen voor nu 116 “Ik hou van de HEER” en psalmen voor nu 11 “Hij ziet ons” zullen we als nieuwe liederen aanleren en zingen in de dienst. Ook kunt u naar psalmen voor nu 91 “Lang en gelukkig” luisteren, eveneens afkomstig van de 9de CD, die in het voorjaar van 2013 is uitgekomen. Naast het aanleren van deze liederen zullen we samen ook een aantal inmiddels bekende psalmen voor nu (zoals 16, 121 en 127) zingen.

Wij nodigen u van harte uit voor deze avonddienst, waarin we de psalmen op nieuwe wijze mogen zingen tot eer van Zijn eeuwige trouw en oneindige liefde voor ons.