Bijna thuis – Billy Graham

  

Billy Graham Bijna ThuisHeb je in onze familie één of vier omleidingen of wat dan ook, je krijgt niet meer dan vijf minuten om erover te praten, hebben we afgesproken.

Ziekten en kwalen  kunnen je intensief bezighouden, vooral als je ouder bent en echt pijn en moeite hebt. En dan wil je erover praten. Wat verder zo moeilijk is: het niet meer op namen en feiten kunnen komen, is irritant. En dat iedereen meneer of mevrouw tegen je zegt. En dat je het gevoel hebt overbodig te zijn. En dat je je zo alleen kan voelen en angstig kan zijn. En dat je wel eens twijfelt: ’Ben ik wel behouden?’ Allemaal leed. Maar het grootste leed is misschien elke dag die fantoompijn om je overleden maatje. Hem of haar hier nooit meer te zien … wat vreselijk.

Ja,  maar wacht even, er is meer. Zegt Billy Graham in zijn juweel van een boek ‘Bijna thuis’. Een hoopvol en wijs boek over de realiteit van het ouder worden. Laten we ons een beetje tijdig  voorbereiden op de oude dag. ‘Bereid je voor op de gouden jaren, misschien maak je ze mee,’ zei iemand. Wat kan er mooi zijn als je senior bent. Je wordt bijvoorbeeld niet meer opgejaagd om in de maatschappij staande te blijven. Als je anderen, vooral kinderen en kleinkinderen ontmoet, heb je alle tijd voor ze. Alle tijd om met ze mee te leven en voor ze te bidden. En goede raad te geven, daar zijn kleinkinderen soms vaker blij mee dan je denkt. Probeer je geloof over te dragen en na te laten. Wat een levenservaring heb je als oudere. Je bidt voor anderen, maar doe het ook voor jezelf. Om rust en vrede op de weg naar Thuis. Bereid je voor op de onvoorstelbaar mooie ervaring dat je God gaat ontmoeten.

Ik zou nog veel meer willen doorgeven, maar noem  alleen nog een aantal teksten die Graham noemt. Gewoon om ‘es te lezen en over na te denken. Filip.3:14 / Fil.4:8 / psalm 71:9 / psalm 92:14 / psalm 116: 15 / Spreuken 10:11a / Joh.5:25 / Rom.8:29.

Aan ‘Bijna Thuis’ kunt u zóveel hebben. Koop het. A.s. senioren: koop het voor je ouders. Een bloemetje of plantje is leuk, maar hier hebben ze veel meer aan.

Kees van Baardewijk

nav Billy Graham, Bijna Thuis, uitgever: Gideon, isbn: 9789059990197