Micha en Mandela

  

mandela-profiel“Uit jou Bethlehem, te klein om mee te tellen onder de stammen van Juda, zal een heerser voortkomen over mijn volk”. Je denkt er onwillekeurig over na hoe zich dat verhoudt tot die figuur van Mandela, uit een dorpje Qunu dat te klein is om mee te tellen aan de Oost-Kaap, maar reken maar dat ze er komende zondag allemaal heen gaan: de drie koningen, zeven herders en acht vorsten en wie allemaal meer.

Uiteraard was hij de messias niet en dat hij wilde hij niet eens. Je kan wel zeggen dat wij mensen kennelijk een gat in ons hebben dat de vorm heeft van de Messias. Telkens heffen we iemand op het schild die het zou kunnen zijn: rechtvaardig en bewogen, keihard als het nodig is en zacht en vol mededogen waar het kan. Of in de woorden uit onze tekst: als de dauw die van de Heer komt, en als een machtige leeuw tussen het wild.

  •       Beluister preek over Micha en Mandela - Micha 5: 1-8 - Willem Smouter