Expositie Van Tabernakel tot Synagoge

  

Van zondag 27 oktober t/m donderdag 14 november 2019 staat er in de Synagoge aan de Paslaan een speciale expositie opgesteld.

Deze expositie met als naam “van Tabernakel tot Synagoge” toont de ontmoetingsplaats tussen God en het Joodse volk. Wat beleefde het Joodse volk in de ontmoeting met God rondom de Tabernakel in de woestijn of rondom de tempel in het beloofde land ? Of in de tijd van Jezus en na de verwoesting van de tempel door de Romeinen, toen de Synagoge het centrale heiligdom werd ? En wat beweegt de Joden in Israël als ze bij de “Klaagmuur” in Jeruzalem bidden ?
Dit wordt in de expositie aanschouwelijk gemaakt door middel van een maquette, 3D beelden van zoals het in de tempel was, een ‘Klaagmuur’ in klein formaat, en door een bezoek aan de gebedsruimte van de Synagoge zelf.
Bij de objecten wordt uitleg gegeven en worden vragen beantwoord door deskundigen. In de Synagoge zal iemand van de Joodse gemeente toelichting geven.
De in de ‘Klaagmuur’ geplaatste gebedsbriefjes worden na afloop van de expositie gebracht naar de echte “Klaagmuur” in Jeruzalem.

Voor de groepen van basisscholen (groep 5 t/m 8) en voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs wordt er een speciaal interactief programma geboden; dit duurt één uur.
De toegangsprijs bedraagt  € 1,- per leerling van genoemde groepen / scholen; voor volwassenen € 2,50.
De tentoonstelling is in de genoemde periode elke dag (behalve vrijdag en zaterdag) van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Organisatie: de werkgroep Israël-Apeldoorn i.o.m. de Joodse gemeente. Voor meer informatie kijk op de website of stuur een mail.